• info@2-challenge.com

Hoe kom je in actie om je levensdoelen of je droomjob te realiseren?

Het uiteindelijke doel van het leven is niet kennis maar actie (Thomas Henry Huxley)

Door Sabine Havelaerts, 2-Challenge-coach en loopbaancoach bij Passion for Work

 

Van elk boek kan je iets leren. Eén van de boeken die ik laatst las, is “Je ongekende vermogens” van Anthony Robbins. Het heeft me geïnspireerd om over een aantal zaken anders na te denken en om ook in actie te komen. En ook in deze boek vond ik de link met Loopbaancoaching en hoe ook jullie in actie kunnen komen om jullie droomjob te realiseren.

 

Waarom slagen sommige mensen en anderen niet? Wat maakt dat de ene succesvol wordt en de andere niet? Heb jij ooit al een idee gehad waarvan je dacht “Als dat in de handel verkrijgbaar zou zijn, dat zou ik het onmiddellijk kopen en met mij waarschijnlijk vele anderen.”, om het dan een tijdje later tegen te komen in de winkel. En wat is dan het verschil tussen jou en diegene die jouw idee op de markt bracht? ACTIE, want inderdaad, het is niet de kennis van het idee dat het verschil geeft maar het nemen van actie.

En ja, er is natuurlijk meer nodig dan enkel actie. Actie is sowieso nodig om een potentieel resultaat te bereiken maar hoe je dit aanpakt is ook belangrijk.

Volgens Anthony Robbins volgen mensen die excellentie bereiken, een consistente weg naar succes. Hij definieert deze Essentiële Succes Formule in 4 stappen:

 • Stap 1: Ken je gewenste uitkomst, definieer precies wat je wil
 • Stap 2: Onderneem actie, anders blijft het bij dromen
 • Stap 3: Ontwikkel de zintuiglijke scherpzinnigheid om te herkennen welke responsen je krijgt en om zo snel mogelijk waar te nemen of je daden je dichterbij of juist verder van je doelen af brengen.
 • Stap 4: Ontwikkel de flexibiliteit om je gedrag te veranderen tot je de gewenste resultaten hebt bereikt.

 

Deze 4 stappen passen we ook toe binnen loopbaancoaching. Hoe bereik jij je droomjob? Definieer wat je wil (stap 1) door na te gaan wat jouw favoriete waarden zijn, welke competenties je wil terugvinden in je job en welke je nog verder wil ontwikkelen binnen je droombaan. We bekijken verder ook welke beroepen passen bij jouw persoonlijkheid. Zo kan je nog meer gedetailleerd bepalen wat je exact wil. Maar nu begint het pas. Je hebt gedefinieerd wat je wil en mogelijk heb je verschillende opties. Nu is actie vereist (stap 2). Om al in actie te komen en toch je droomjob nog beter te definiëren, starten we binnen loopbaancoaching met de experimentele fase. Loop een dagje mee met iemand die jouw droomjob al uitoefent, praat met mensen die al ervaring hebben met de job die jij nastreeft en (stap 3) zet al je zintuigen op scherp om te horen van anderen wat de mogelijke voor- en nadelen zijn van een job en te zien en te voelen of deze job echt bij je past, in lijn met jouw unieke waarden en competenties. En indien nodig, stel je je ideale droomjob bij, tot die volledig bij je past. Van zodra je job helemaal helder is, ga je op zoek naar vacatures en/of potentiële werkgevers en je gaat solliciteren. Hier ga je stap 3 en 4 zeker nodig hebben. Je krijgt binnen een sollicitatiegesprek een heel aantal vragen. Hoe je hierop antwoordt, zal het succes bepalen van je sollicitatie. Ervaar welke antwoorden werken (stap 3) om dan vervolgens je antwoorden verder te verfijnen bij een volgend gesprek (stap 4). En binnen loopbaancoaching zetten we je ook hier mooi op weg met een heel aantal tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te kunnen stappen.

 

Wat maakt nu of je deze 4 stappen succesvol kan doorlopen?

In het boek “Je ongekende vermogens” worden er 7 basis mechanismen of kenmerken gedefinieerd die jouw succes kunnen verzekeren:

 • Kenmerk 1: Passie! Passie geeft mensen brandstof om verder te gaan wanneer het moeilijk is, het is een kracht die hen voortstuwt om actie te ondernemen, te evolueren en telkens opnieuw een betere versie van zichzelf te worden.
 • Kenmerk 2: Overtuiging. Of met andere woorden, je wordt wat je denkt of gelooft te kunnen worden. Bij succesvolle mensen vormt deze overtuiging om te zijn wat ze kunnen worden de kracht om hun passie in daden om te zetten.
 • Kenmerk 3: Strategie. Een strategie of een plan van aanpak zal bepalen hoe je je passie omzet in daden. Wetende dat falen niet bestaat, enkel resultaat en dit combineren met je flexibiliteit om net die resultaten te behalen die je wenst te behalen, vormt een noodzakelijkheid tot het behalen van succes.
 • Kenmerk 4: Heldere waarden: Wat zijn de positieve waarden die je wil nastreven in je leven? Je waarden zullen je ondersteunen in de keuzes die je moet maken tijdens de weg naar succes.
 • Kenmerk 5: Energie: Energie drijft je om de beste versie van jezelf te worden. Energie is zowel fysiek, intellectueel als spiritueel; de motor om telkens verder te blijven gaan.
 • Kenmerk 6: Vermogen tot het aangaan van relaties! Het geeft je onder andere de mogelijkheid om bondgenootschappen te sluiten en op het einde van de rit, je succes te kunnen delen met die mensen die je lief hebt.
 • Kenmerk 7: Communicatief meesterschap! Want ja, de betekenis van de communicatie is de reactie die je krijgt en niet jouw intentie. Het is dus ook hier het resultaat dat telt. Om succesvol te zijn, moet je dus op die manier communiceren dat jou het gewenste resultaat geeft.

 

En wat heeft dit te maken met jouw zoektocht naar jouw droomjob?

Hoe vaak hoor je niet, ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, of het geeft niet dat ik hard moet werken want ik doe het graag. Je kent zeker ook mensen in je omgeving die honderd uit kunnen vertellen en blijven vertellen over hun job. Zij werken met passie. Onderzoek voor jezelf wat je graag doet en goed kan en vind zo een job die je met passie kan uitoefenen.(kenmerk1)

Wanneer was de laatste keer dat je overtuigd was dat je iets kon realiseren? Dat je wist van jezelf dat je die taak tot een goed einde zou brengen? Ik ben er zeker van dat het je toen ook gelukt is. Deze overtuiging heb je zeker ook nodig tijdens het solliciteren naar je nieuwe droomjob. (kenmerk2)

Strategie of plan van aanpak is ook essentieel tijdens de zoektocht naar een nieuwe job. Zoals eerder gezegd: onderzoek en definieer wat je wil, bereid je grondig voor en solliciteer gericht. Mocht een sollicitatiegepsrek toch niet het gewenste resultaat geven, evalueer dan en stuur bij naar de volgende sollicitatie. (kenmerk3)

Tijdens de loopbaancoaching is één van de vragen waar je een antwoord op zal geven “Wat zijn je waarden?” Wat is voor jou belangrijk binnen een job? Je keuzes zullen anders zijn als je prestige nastreeft dan wanneer je voornamelijk op zoek bent naar een goede balans werk-privé (kenmerk4)

Kan jij je nog een moment herinneren waar je vol energie zat? Waar alles vanzelf leek te gaan? Kan het dan ook zijn dat je op dat moment overtuigt was van jezelf en je kunnen en dat je bezig was met iets wat je graag doet en dat je dus energie geeft? (Kenmerk 5)

Netwerken of mensen ondervragen over hun ervaringen kan je kans op succes bij het solliciteren verhogen. Al is het maar om beter te verstaan wat van je verwacht wordt in een bepaald job en om daar dan ook communicatief op in te kunnen spelen. (Kenmerk 6 en 7)

 

Zit jij op dit moment vast met je levensdoelen? Weet je niet welke job je wil of waar je passie ligt? Bekijk dan even wat je tot nu toe al hebt ondernomen. Hoeveel acties heb je al ondernomen om vooruit te geraken? Besef dat “If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got” (Henry Ford) Dromen alleen helpt niet, het is de actie die zal leiden tot het resultaat.

Dus wil je uit je eigen routine uitbreken, maar lukt het je niet alleen, weet dan dat je voor amper 80Euro (werkelijke waarde is 1100 Euro, Vlaamse subsidie) al aanspraak kan maken op 8u coaching door de loopbaancheques van de VDAB. Zo begeleiden we je in de eerste stappen op weg naar je droom job want “You don’t have to be great to start, but you have to start to be great” (Zig Zagler) Schrijf je dus nu in voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek en vermeld het woord “GREAT” en ontvang bij inschrijving een mooie bonus: https://www.2-challenge.com/coaching/  of https://passionforwork.be/loopbaancoach-sabine-havelaerts/